Λίστα με Έλληνες αγοραστές ακινήτων στο Λονδίνο στα χέρια του ΣΔΟΕ » source: News247.gr

Λεπτομερή λίστα με περίπου 400 Έλληνες ιδιώτες που έχουν αγοράσει και πουλήσει ακίνητα στο Λονδίνο από το 2009 παρέδωσαν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανταπόκριση του Landon Thomas από το Λονδίνο για τουs New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κτηματαγορά του Λονδίνου, αλλά και οι τράπεζες χωρών με απόρθητο τραπεζικό απόρρητο όπως η Σιγκαπούρη ή ακόμα και η Γεωργία αποτελούν αγαπημένους προορισμούς των κεφαλαιών των πλούσιων Ελλήνων που θέλουν να προστατευτούν από τις αρχές και/ή το ενδεχομενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πάντως αν και στην Ελβετία είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τους Έλληνες πελάτες τους, αυτό δεν ισχύει για τη βρετανική κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι στην Ελλάδα εξετάζουν τις αγορές ακινήτων και εκτιμούν ότι περίπου 250 Έλληνες επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες σε ακριβές κατοικίες στο Λονδίνο το 2009 και το 2010. “Οι Έλληνες έχουν πανικοβληθεί. Δεν ξέρουν τι να κάνουν τα χρήματά τους”, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα η Sandy Triantopoulou – von Croy της κτηματομεσιτικής EPPC στο Λονδίνο, που συνεργάζεται με πολλούς πελάτες από την Ελλάδα.

Οι New York Times αναφέρονται στις περιπτώσεις των τραπεζιτών Λ. Λαυρεντιάδη της Proton και Θ. Παντελάκη της ΑΤΕ, οι οποίοι αναζήτησαν την ασφάλεια της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου, ενώ επισημαίνουν ότι η μεγάλη ζήτηση από Έλληνες, Κινέζους και Ρώσους Κροίσους έχει συμβάλει στην παραμονή των τιμών των ακινήτων στα ακριβά προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας στα ύψη.

Μόνο το 2011, οι αγορές ακινήτων στο Λονδίνο από ξένους άγγιξαν τα 5,2 δισ. λίρες! Σύμφωνα με ειδικούς όμως, δεν είναι μόνο οι Έλληνες Κροίσοι αυτοί που αγοράζουν, αλλά και γιατροί, δικηγόροι, μεσαία τραπεζικά στελέχη, που ζητούν διαμερίσματα αξίας 300.000 – 500.000 λιρών. “Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χρήματα και είναι γνωστοί – όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν έχουν παραβιάσει νόμους”, δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ΣΔΟΕ ερευνά τη λίστα προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ αυτών που αγόρασαν τα λονδρέζικα ακίνητα και αυτών που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ότι είναι φοροφυγάδες.